Andreea Ionescu

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! (Mahatma Gandhi)

Bună, eu sunt Andreea Ionescu, psiholog și psihoterapeut!

Cred cu putere că fiecare facem tot ce putem mai bine în orice clipă, cu toate resursele, energia, blocajele sau limitările pe care le avem la acel moment dat. La fel m-am străduit și eu să înțeleg mereu, cât mi-a stat în putință, firea umană, să învăț constant de la cei mai buni formatori, să lucrez cu mine în terapia mea și să particip sistematic la supervizare pe cazurile la care am lucrat. Sunt peste optsprezece ani de când am început să activez ca psihoterapeut, timp în care consider că am crescut neîncetat și eu alături de fiecare om care mi-a trecut pragul cabinetului. Sunt acreditată de Colegiul Psihologilor din România, iar formarea mea de bază este în psihoterapie sistemică familială și analiză tranzacțională.

Încă din anul 2002 am început să predau în cadrul Departamentului de Psihologie al Facultății de Sociologie și Psihologie (Universitatea de Vest din Timișoara) diverse discipline, printre care probabil cea mai apropiata sufletului meu a fost Psihologia vârstelor. Aici ne concentram pe studiul dezvoltării psihologice la fiecare etapă de viață, începând cu perioada prenatală și urmărind evoluția umană până la vărsta a treia, incluzând fenomenul morții. Acesta a fost cadrul în care am insistat permanent pe problematica atașamentului, ca relație fundamentală între mamă și copil, tipar care odată interiorizat este regăsit și în alte relații semnificative mai târzii, precum cea de cuplu sau cu propriul copil.

Urmând cu interes această direcție, în anul 2013 am susținut teza de doctorat cu o temă care avea în studiu transmiterea intergenerațională a tiparului de atașament mamă-copil și unele metode de optimizare a nivelului de sigurață dobândită. La vremea respectivă activam și ca Educator Prenatal Certificat Lamaze, lucrând în cabinetul meu alături de cupluri care așteptau un copil, pentru pregătirea nașterii, având această certificare obținută încă din anul 2006.

Am continuat mereu pe linia studiului si practicii atașamentului părinte-copil, așa că în 2014 am obținut certificarea ca Educator Parental Înregistrat Cercul Siguranței® și am urmat mai multe module de formare pe teme conexe în această direcție: în 2016 (Sensibilități centrale și introducere la teoria relație obiectuale, susținut de Kent Hoffman, SUA; Nevoia unei baze de siguranță în adolescență: o abordare din perspectiva atașamentului, susținut de Jude Cassidy, SUA; Abilități de intervenție psihologică și de susținere a capacității de a reflecta pentru programe de educație parentală bazate pe teoria atașamentului, susținut de Joe Coyne, Australia) și 2019 (Assessment and Treatment Planning – The Circle of Security Approach, cu Joe Coyne, Australia).

În anul 2015 am organizat prin intermediul cabinetului, ca sponsor principal, formarea în programul de educatori parentali Cercul Siguranței®, în parteneriat cu Departamentul de Psihologie al Facultății de Sociologie și Psihologie, din Universitatea de Vest din Timișoara, curs susținut de Camelia Măianu, SUA.

După paisprezece ani de carieră academică, 2016 a fost și anul în care am decis să opresc activitatea mea ca titular la Departamentul de Psihologie al Facultății de Sociologie și Psihologie (Universitatea de Vest din Timișoara), pentru a mă dedica mai mult practicii psihoterapeutice și activității de formare în psihoterapie. Ca și colaborator extern al Universității de Vest din Timișoara am rămas, din 2016 până în prezent, cadru didactic asociat, susținând modulul practic al disciplinei de Counseling Skills (Abilități de consiliere), în cadrul masteratului în limba engleză de Philosophical Counseling and Consultancy, al Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării.

Deși am mai avut invitații și susținere de ateliere pe teme de atașament și parenting în cadrul evenimentelor studențești sau organizate de Editura Trei, din 2016, odată cu decizia de a renunța la postul de titular în Departamentul de Psihologie (UVT), am început o frumoasă colaborare cu Institutul de Terapie Familială și Practică Sistemică Areopagus (Timișoara). Aici am fost invitată încă din 2016 să susțin modulul de Psihologie clinică, ca parte a cursurilor de completare a studiilor în Psihologie necesare acreditării terapeuților ne-psihologi la Colegiul Psihologilor din România, dar și un modul de Teoria atașamentului de-a lungul etapelor de dezvoltare a familiei, din cadrul programului de formare, anul I. În paralel am început să oferim (alături de colega mea, psih. dr. Ileana Rogobete) o serie de ateliere pentru părinți și educatori, având la bază modelul atașamentului și, mai specific, Cercul Siguranței®.

La ora actuală îmi dedic o mare parte din timp ședințelor de psihoterapie individuală, familială sau de cuplu, lucrului cu părinții sau colaborării cu Institutul de Terapie Familială și Practică Sistemică Areopagus, pentru formare în psihoterapie sau grupuri de autocunoaștere și dezvoltare personală.

Este un vis frumos devenit realitate, iar investiția mea de timp și energie în prezent este pentru susținerea celorlalți să obțină măcar această stare pe drumul vieții lor!

Servicii

Psihoterapie individuală

Există situații în care ne trezim singuri parcă în hățișul vieții noastre și nu mai știm care cale ne scoate la liman. Te pot sprijini cu grijă și profesionalism să regăsești cărarea spre resursele de care dispui și să rezolvi ceea ce uneori pare un obstacol de nedepășit. Vei regăsi apoi puterea personală pentru a-ți zugrăvi realitatea în culorile care ți se potrivesc.

Psihoterapie familială sistemică

Suntem parte din sistemul de relații al propriei familii și toate acestea ne impactează fără îndoială. Găsesc lucrul cu familiile ca pe o modalitate excelentă de a înțelege și debloca situațiile problematice ale unui membru sau ale sistemului în ansamblul său.

Psihoterapie de cuplu

Când ne blocăm în cuplu în tipare care nu ne ajută și nu mai reușim singuri să găsim ușor calea spre ceea ce ne dorim, putem găsi psihoterapeutul ca un real sprijin să înțelegem ce se întâmplă în spatele comportamentelor și ce opțiuni avem pentru a crește împreună și a ne însănătoși relația.

Lucrul cu părinții, bazat pe atașament

Lucrez individual sau cu grupuri de părinți, bazându-mă pe modelul Cercului siguranței, și ghidând părinții spre înțelegerea nevoilor copiilor, exprimate în spatele comportamentului. Apoi căutăm împreună opțiuni, specificie vârstei și etapei de dezvoltare, pentru a răspunde acestor nevoi într-un mod cât mai sănătos.

Testimoniale

“Lucrând cu Andreea mi-am redescoperit bucuria și pofta de viață, mi-am asumat responsabilitatea pentru propria stare de bine, mi-am revendicat puterea personală și mi-am luat libertatea de a renegocia granițele în relații. A fost un proces greu uneori, dar am primit grijă și susținere pentru ca trecând prin el să devin o altă persoană.” (M.C.)

“Am avut privilegiul si norocul sa o intalnesc pe Andreea in urma cu cativa ani cand am inceput sedintele de psihoterapie.

Este un om minunat, un profesionist si un suflet bun, alaturi de care am reusit sa inteleg emotiile, trairile si modelele toxice pe care le dobandisem de-a lungul anilor, si care fara sa imi dau seama imi influentau atat de mult spiritul si sufletul.Alaturi de Andreea,am depasit momente de cumpana atat in relatia cu parintii cat si in relatia cu logodnicul meu.

Viata mea s-a schimbat complet pe toate planurile. Multumesc, Andreea!” (A.R.)

“Andreea mă ajută să găsesc claritate în ceea ce gândesc și în ceea ce simt. Mă ascultă așa cum am nevoie și îmi pune întrebări simple care mă conduc la răspunsurile mele, ale mele autentice. Pentru mine, asta are o importanță foarte mare. Cu sprijinul ei am căpătat o dată în plus ușurința de a mă vedea ca femeie faină, valoroasă, care merită tot ce e mai bun și nimic mai puțin, și în același timp mă obișnuiesc să mă privesc cu blândețe și multă iubire de sine. Work in progress.” (O.B.)

Contact

Cabinet individual de psihologie IONESCU ANDREEA
Bd. Victor Babeș 19, ap. 2, Timișoara 300595
E-mail: cabinet.andreea.ionescu@gmail.com
Tel.: 004 0725496381

Link-uri utile:
Academia Mamicilor
Conferința AMT – ”Relația părinte-adolescent sau ordinea din haos”
Circle of Security International
www.itfa.ro
www.psiris.ro
www.centrul-physis.ro
www.lamaze.ro
Colegiul Psihologilor din Romania