Curățarea sângelui și limfei
Întâi câteva trucuri legate de curățarea sângelui dintre care unul mie nu mi-ar fi trecut prin minte dacă nu l-aș fi aflat de la un osteopat specialist în nutriție. Întrucât este cel care transportă nutrienții către toate celulele, el este menținut de corp la parametri cât mai buni posibil, chiar dacă în restul corpului e posibil să existe anumite probleme. De aceea, analizele de sânge nu arată neapărat starea reală a organismului. Totuși, și el este posibil să fie afectat și de aceea se recomandă să urmăm din când în când un regim de curățare. Printre alimentele și plantele care se recomandă sunt:
- Usturoiul
- Verdețurile
- Păpădia
- Brusturele
- Trifoiul
- Sfecla roșie – chiar vă recomand să faceți suc de sfeclă roșie – iese cam jumătate de pahar dintr-o singură sfeclă de mărime medie și nici nu sunt scumpe
- Turmericul
- Piperul cayenne
- Busuiocul
- Gheara mâței
- Ghimbirul
- Lămâia – unul din maeștrii de Qigong cu care am studiat spunea că lămâia are un efect alcalinizant asupra corpului odată ce ajunge în stomac, dar numai dacă este consumat sucul simplu, fără a fi combinat cu apă. Pe de altă parte trebuie avut grijă la aciditatea ei la nivelul gurii.
Totuși, mai este un lucru care ajută la pomparea sângelui, astfel încât el să nu stagneze în părțile de jos ale corpului: mersul pe teren denivelat. Osteopatul care ne-a vorbit despre acest lucru la unul din seminarii (osteopații știu cel mai mult despre corpul fizic după chirurgi) spunea că talpa piciorului acționează ca un soi de pompă și, dacă noi mergem numai pe asfalt, pe teren plat și încălțați, acest lucru face ca această pompă să nu mai fie activată cum trebuie. Pentru a remedia această problemă, el inventase niște branțuri speciale pe care le consturia și le calibra el însuși în funcție de fiecare persoană, după diagnosticul manual pe care îl realiza legat de problemele de postură, de sănătatea organelor interne, de tensiunile interioare etc. Totuși, dacă mai mergem din când în când la pădure sau la mare, unde sunt pietre rotunde pe plajă, nu ar strica să călcăm pe ele, chiar și încălțați merge atâta timp cât nu avem bocanci. Stimularea acestei pompe probabil că se poate face și prin masaj, însă nu pot să mă pronunț în privința eficienței diferitelor metode de masaj și reflexoterapie căci nu le-am studiat.
Importanța limfei
Spre deosebire de sânge, limfa nu are o pompă și de aceea, limfa trebuie antrenată prin mișcare fizică. Și nu, atunci când muncești sau când cari sacoșele de la piață nu este tot una – este nevoie de măcar un câteva minute sau 20 de minute de mișcare conștientă, în care ești atent(ă) la corpul tău, poate fi și mersul pe jos, dar preferabil ceva un pic mai dinamic. În Qigong se face deseori un exercițiu în care scuturăm întregul corp stând cu genunchii îndoiți, care este foarte bun pentru mișcarea limfei. Voi posta ceva de pe Youtube.
Ceaiuri pentru curățarea limfei
Un exemplu de amestec de ceaiuri pe care l-ar putea recomanda un specialist ar putea conține:
Anghinare, Brusture, Păpădie, Salvie, Urzică, Cimbru, Trei Frați Pătați, Sânziene, Ienupăr și Mătase de porumb.
Puteți merge la centrul Santo Rafael ca să vă pună din fiecare plantă atât cât vi s-a recomandat și să luați tot amestecu în aceeași pungă, să nu stați să luați 20 de ceaiuri diferite.
Amestecul ar mai putea conține și alte plante mai puternice, dar care nu trebuiesc luate pe termen lung, și nu vreau să le menționez aici.
Dacă vreți să vă recomand cu cine să vorbiți, ca să vă spună exact ce și cum să faceți în cazul vostru concret, puteți să mă întrebați. Vă pot recomanda 4 terapeuți diferiți, unii chiar medici, dar numai la unul dintre ei am fost personal și am cea mai mare încredere.
De asemenea mai sunt bune și tincturile de la Steaua Divină – Meridianul Ficat si Bila. Acestea mai conțin și cicoare și multe altele.
Cum și cât de des se recomandă curățarea limfei
.