Cursuri și articole despre vindecare și echilibru

Prin tehnici esențiale și mici obiceiuri sănătoase, te vindeci în modul cel mai ușor și plăcut pentru tine.

Ce formă de mișcare energetică ți se potrivește?

Aici vreau să prezint pe scurt toate formele de mişcare energetică şi terapeutică pe care le-am experimentat.

Qigong (partea de forme dinamice şi poziţii în picioare)

Qigong este celălalt sistem pe care îl practic zilnic şi include atât mişcări lente, cât şi poziţii statice în picioare şi tehnici de meditaţie, dar şi de vizualizare, stând jos sau întins. Qigong este modul în care fiecare pune în practică de unul singur cunoaşterea Medicinei Chineze, fără a avea nevoie de medic sau de cunoştinţe avansate de anatmoie (unele din exerciţii fiind foarte simple). De exemplu, există o serie de poziţii statice în picioare care întăresc corpul, fiind foarte similare între ele, fiecare fiind mai benefică preponderent pentru un anumit organ. Astfel, cineva care vrea să-şi întărească rinichii, dar şi oasele şi să rezolve probleme care ţin de vezica urinară sau organele sexuale, ar putea practica mai mult poziţia care întăreşte rinichii, în timp ce pentru a aduna mai multă energie şi respira mai profund, ar putea alege poziţia pentru plămâni.

Mişcările lente din Qigong, coordonate cu respiraţia, ajută mai ales pe cei care vor întâi să facă energia să curgă. Ele ajută şi la obţinerea unei stări de linişte prin faptul că ne aduc înpoi la corp şi la respiraţie. În Qigong se exemută de asemenea diferite manevre care întăresc organele şi diferiţi centri energetici. Acestea se fac de obicei la încălzire – 5 sau 10 minute, precum şi după ce se iese dintr-o tehnică de meditaţie, pentru a dezmorţi corpul. Se pot masa uşor anumite zone ale corpului, se pot bate uşor cu palmele pentru a le stimula, se pot face tot felul de răsuciri ale corpului pentru a debloca tensiunile de acolo, sau diferite aplecări şi scuturări ale mâinilor şi ale întregului corp, care pun în mişcare limfa.

În Qigong se vorbeşte deseori de a menţine şi pe parcursul zile o atitudine de linişte şi a fi mereu conştienţi de corp şi de respiraţie. Astfel, chiar şi mersul printr-un parc sau pe munte poate fi transformat într-un exerciţiu de adunare de energie, dacă se coordonează paşii cu respiraţia şi se păşeşte într-un anumit fel, doar un pic diferit de cel obişnuit. În aceeaşi idee, putem învăţa să păstrăm o poziţie un pic mai corectă a coloanei fie că facem sport, mergem la cumpărături sau aşteptăm la o coadă, sau chiar atunci când ne îmbrăţişăm cu cineva. Astfel, ne simţim mai bine, corpul rămâne tânăr şi sănătos şi viaţa devine mai frumoasă.

Stilurile de luptă TaiJiQuan (Tai Chi Chuan), BaGuaZhang şi XingYiQuan

Există arte marţiale externe (care folosesc forţa şi viteza) şi arte marţiale interne, în care forţa vine din relaxare şi folosirea corpului ca un întreg. Desigur, şi în box este importantă folosirea corpului ca pe un întreg, dar în artele marţiale interne se pune accentul pe generarea unul flux puternic şi liber de energie prin corp, acest lucru ducând la o mai mare vitalitate şi sănătate. De asemenea, practicând un stil intern, nu oboseşti, ci te odihneşti pe măsură ce te antrenezi.

În China au apărut trei stiluri importante de luptă de acest tip: Taijiquan (numit de mulţi doar Tai Chi), Xingyiquan şi Baguazahng (sau Xing Yi şi Ba Gua). Dintre acestea, Taijiquan este cel mai cunoscut în lume, şi poate tocmai de aceea a fost transformat de 99% din şcolile din lume într-o practică strict pentru sănătate, care nu mai este corectă din punct de vedere marţial. Eu practic tot o formă de sănătate, dar îmi place foarte mult şi stilul marţial şi l-am practicat cam un an. Chiar şi acum mai exersez anumite mişcări pentru că îmi plac foarte mult şi fac energia să circule într-un fel mai special. În orice caz, ideea este că, deşi stilul marţial se învaţă cu mult mai greu, este foarte frumos şi eu cred că merită, dacă aveţi timp. În plus, mişcările se pot exersa apoi cu un partener, ceea ce poate fi foarte distractiv, şi puteţi învăţa să emiteţi energie într-o stare de relaxare sau să deviaţi energia unui adversar.

Profesori care să predea Xing Yi şi Ba Gua sunt mai rari. Dacă vreţi să vă faceţi o idee despre ce este vorba puteţi să vă uitaţi la filmul The Grandmaster, în care apar o serie de lupte cu practicanţi ai acestor stiluri.

Tai Chi Chi Kung 13 forme

Aceasta este o formă de Qigong dinamic inspirată din Tai Chi. Este posibil să existe mai multe astfel de forme în lume, dar cea pe care am învăţat-o eu este predată în sistemul Universal Healing Tao al maestrului Mantak Chia, o şcoală cu mii de instructori în toată lumea şi cu sediul central la Tao Garden, în Thailanda. Orice stil de Tai Chi adaptat pentru sănătate poate fi numit Tai Chi Chi Kung, însă nu toate şcolile procedează în acest fel. Forma pe care am menţionat-o are doar 13 mişcări care se repetă în toate cele 4 puncte cardinale şi ajută la deplasarea energiei prin corp şi prin meridianele energetice. Beneficiile ei sunt multe, şi îmi place să le ţin minte prin acronimul “FeLinaR” (focus, linişte, relaxare, respiraţie şi ritm), ajutându-ne de asemenea să ne dezvoltăm echilibrul, să ne mişcăm corpul ca pe o singură unitate (corpul, inima şi mintea devin una) şi să învăţăm să ne coordonăm diferitele părţi ale corpului (şoldurile, braţele şi picioarele, care fiecare execută altă mişcare în acelaşi timp), ceea ce duce la formarea de noi conexiuni neuronale.

Pentru mine, beneficiile sunt extraordinare mai ales dintru-un punct de vedere: Tai Chi-ul ne ajută să accesăm o serie de abilităţi şi atitudini care sunt necesare în orice practică meditativă sau de lucru cu energia. Ideea este că Tai Chi-ul nu doar ni le cere, ci ni le oferă, prin simplul fapt că noi executăm mişcările. Când meditezi trebuie să te relaxezi, dar uneori nu îţi iese. Ca să faci o tehnică de Qigong ai nevoie de răbdare, dar uneori oamenii nu au răbdare. Ei bine, practicând Tai Chi răbdarea se dezvoltă de la sine şi liniştea apare spontan prin faptul că eşti atent la mişcările pe care le faci. Acest lucru duce în timp la manifestarea aceloraşi aspecte şi în viaţa de zi cu zi (răbdare, linişte, mişcarea corpului ca un întreg, atenţia la ceea ce facem şi o mai mare putere de concentrare).

Unul din motivele pentru care recomand oamenilor să înveţe Tai Chi Chi Kung – pentru că odată învăţată o formă de acest gen, poţi apoi foarte uşor să înveţi o formă mai avansată şi ţii minte foarte uşor ce-ţi arată un profesor puternic (dar la care ajungi mai greu). În felul ăsta, imediat cum ai învăţat ceva, poţi să practici şi singur şi nu mai uiţi.

WuJi Gong (Qigong-ul iluminării)

WuJi Gong este o formă de Qigong asemănătoare Tai Chi-ului şi este cam de 2 ori mai uşor de învăţat decât Tai Chi Chi Kung 13 forme. Este foarte frumos şi dă practicantului echilibru, ajutându-l să se conecteze cu energia Vidului primordial (de unde au apărut cele două aspecte ale energiei, Yin şi Yang). Unii practicanţi care cunosc mai multe forme de mişcare energetică au declarat că WuJi Gong li se pare a fi cea mai eficientă formă de Qigong pe care o cunosc – unul dintre ei fiind cel care a iniţiat această mişcare – Andrew Fretwell, care vine deseori în România şi a format chiar şi câţiva instructori.

Asanele din Yoga

Asanele din Yoga sunt poziții care activează circularea energiei într-un anumit mod. Cu alte cuvinte, dacă stai în acea poziție, automat obții anumite beneficii, care altfel ar necesita să practici anumite tehnici energetice sau să apelezi la un acupunctor. Există chiar unele asane care deschid toate meridianele corpului. Puține exerciții de Qigong, de exemplu, deschid toate meridianele.

Un alt mare avantaj al asanelor este că, stând în ele, poți să faci și altceva, cum ar fi să meditezi, să practici o tehnică de vizualizare sau concentrare, să rostești în gând o anumită mantră sau să ții palmele pe anumite zone ale corpului ca să te vindeci (mai ales dacă practici și Reiki).

Yoga nu înseamnă numai lucru cu corpul fizic – este o practică ce are ca scop final uniunea noastră cu noi înşine şi cu divinitatea interioară – Yoga înseamnă “uniune”. Există mai multe ramuri de Yoga, fiecare plecând de la altceva (corpul, mintea, faptele bune, devoţiunea) şi există şcoli în care se lucrează pe toate nivelurile.

Articol publicat în categoria: Cauzele fericirii

Subiecte

Vezi când scriu

Afli lucruri utile pentru tine și cei dragi și mă susții, ajutându-mă să-i ajut pe alții.

Vitalitate și remedii

Nu aș recomanda aceste remedii dacă nu aș fi convins că ele sunt un real ajutor în vindecare și regenerare.

Uleiurile esențiale de la Vivasan sunt cea mai avantajoasă alegere din categoria uleiurilor de calitate superioară, pentru uz intern, cu plantații supervizate.

Vezi articolele despre vitalitate