Cursuri și articole despre vindecare și echilibru

Prin tehnici esențiale și mici obiceiuri sănătoase, te vindeci în modul cel mai ușor și plăcut pentru tine.

Plante verzi care purifică aerul

Plantele verzi de interior sunt una din cele mai elegante metode de curățare a aerului din încăpere de tot felul de poluanţi şi substanţe nocive. Ele îmbogăţesc aerul cu oxigen şi ioni negativi, ajutându-te să fii mai în formă şi să te odihneşti mai bine. Plantele au anumite avantaje faţă de aparatele de purificat aerul. Eu nu am nimic împotriva folosirii unor aparate, însă alegerea unui purificator de aer potrivit poate fi dificilă, nu toată lumea şi le permite şi în plus, unele dintre ele emană Ozon. Am discutat cu o prietenă care este chimist şi specialist în terapia prin respiraţie şi nici ea nu ştia sigur dacă aparatele care emit ozon sunt dăunătoare, dar căuta unul care să nu emită. Un astfel de aparat poate să coste peste 1000 de euro. Până atunci, de ce să nu alegi o variantă naturală şi elegantă, mai ales dacă îţi şi plac plantele. La Centrul Holis, cultivăm viaţa, aşa că este natural să cultivăm şi plante sănătoase. Creşterea unor plante pe care le iei mici te poate ajuta să-ţi verifici în mod obiectiv capacităţile energetice de vindecare şi stimulare a energiei vitale. Poţi lua două plante identice ca specie şi ca mărime şi să lucrezi energetic (prin Reiki sau rugăciune) doar pentru una dintre ele şi să vezi cum creşte frumoasă şi sănătoasă.

Cum acţionează plantele şi cum se îngrijesc

Am să explic în acest articol cum se îngrjesc câteva dintre plantele pe care le folosesc eu. Unele plante se îngrijesc destul de uşor, cum ar fi unii ficuşi. Dacă le uzi atunci când se usucă pământul şi dacă au lumină (chiar şi indirectă), nu se usucă şi nu cade nicio frunză. La altele, trebuie să ai un pic mai multă grijă, cum ar fi foarte frumosul Ficus Benjamina căruia, dacă nu îi convine ceva, încep să-i cadă frunzele sau să se îngălbenească. Unele plante, atunci când sunt aduse acasă de la florărie şi sunt transferate în alt ghiveci, este normal să-şi piardă cam 20% din frunze până se acomodează la noua atmosferă. Altele nu au nicio problemă şi încep să dea frunze noi încă dn prima săptămână.

Cum te ajută plantele din locuință

Un aer ionizat te ajută să fii mai în formă

O plantă care poate ioniza aerul mai bine decât celelalte plante este feriga. În practicile pentru creşterea energiei pe care le predau de 9 ani, este de mare ajutor să fii într-un mediu puternic încărcat cu energie, cu toate că practica funcţionează oriunde (şi într-un garaj dacă practicantul este puternic). Avantajul, dacă stai într-un mediu energizat, este că nu mai trebuie să faci nimic ca să îţi crească energia, e suficient să stai acolo. Un mediu în care energia vitală a naturii (Qi) este puternică este de obicei un aer în care aerul este ionizat, cantitatea de ioni negativi fiind mai mare decât într-un oraş aglomerat, de exemplu. Sau decât la tine în casă. Aerul cel mai ionizat este considerat cel din apropierea cascadelor, urmat de cel din pădurile de munte, cel din pădurile de lângă un oraş poluat, apoi mai puţin ionizat este aerul dintr-un parc situat într-un oraş aglomerat şi cel mai puţin ionizat este cel din oraşe şi din casele oamenilor, mai ales dacă nu prea aerisesc. De aceea îţi recomand să foloseşti ceva – o metodă, care consideri tu, care să îţi ionizeze aerul. Feriga este una din soluţii.

Comparaţie între plante, aparate şi fântâni care ionizează aerul

Aparatele de ionizat fără ozon sunt iarăşi bune. Am discutat şi cu o specialistă în respiraţie cu formaţie de chimist şi pentru un cabinet de terapie prin respiraţie, niciunul din aparatele de ionizat aerul sub 1000 de RON nu părea satisfăcător. Personal am găsit (dar încă nu am cumpărat) unul care costa peste 1500 RON şi care mi se părea foarte OK, dar cred că feriga îţi este mai la îndemână. Iar legat de fântâni, trebuie să te previn (la modul foarte serios) că din punct de vedere al Feng Shui-ului Tradiţional, fântâna este cel mai puternic activator al energiei (bune sau rele) iar activarea energiei cu ajutorul fântânii este metoda care dă cele mai multe efecte secundare, chiar şi atunci când este plasată corect. Plasarea unei fântâni la întâmplare poate duce la mari probleme de sănătate, accidente sau prăbuşirea unui business, fără nicio urmă de exagerare şi cu studii de caz făcute de profesorii mei. Nici plasarea prea multor plante extrem de mari nu este benefică în orice zonă a casei, însă efectul nu este nici pe departe atât de mare. Dacă vrei să afli mai multe despre Feng Shui, poţi fii una din cele 10 persoane cărora le ofer consultanţă gratuită timp de un an, întrucât din 2017 am început un studiu serios al acestor arte şi am nevoie de feedback. Astfel, poţi prim consultanţă timp de un an prin metodele analizei locuinţei, timpului şi datelor favorabile ale Metafizicii Chineze.

Unde găsim plante frumoase?

Am observat că în Bucureşti, foarte multe magazine de plante au o selecţie destul de săracă din care poţi alege. Dacă vrei să cumperi de exemplu un Schefflera (una din plantele care creşte cel mai repede) sau o Limba Soacrei (o plantă care emite oxigen în timpul nopţii, bună pentru dormitor), e posibil să ai de alergat. În noiembrie 2016 de exemplu eu nu am găsit Limba Soacrei decât la una sau două magazine din vreo 20 pe la care am cătuat. Şi acolo nu aveau plante mici, care să fie ieftine şi pe care să poţi să le creşti. Am găsit foarte multe varietăţi de plante, inclusiv mici, la Dedeman şi la Brico Store. Acesta este şi unul din motivele pentru care vreau să mă ocup de plante şi să ajut oamenii să aducă în casă plante frumoase, sănătoase şi bogate, pentru că am văzut cât de mult timp poţi să pierzi dacă nu ştii de unde să le iei.

Unde găsim vase frumoase pentru a le integra într-un design modern?

Pentru mine este foarte important şi cum arată un lucru, de aceea caut întotdeauna vase frumoase, cu o formă armonioasă şi care, chiar dacă sunt de plastic, să arate aproape ca de ceramică. Am găsit astfel de vase frumoasela magazinele mari de specialitate dar şi acolo sunt zile în care au şi zile în care nu le au. Când ofer o plantă cuiva îmi place să o aranjez frumos, într-un vas potrivit ca formă şi culoare şi să mă asigur că planta este sănătoasă şi s-a prins.

Cum se îngrijesc plantele?

Să zicem că iei o plantă de la magazin, pare sănătoasă şi îi merge bine şi o aduci la tine în sufragerie. Oare asta e tot? Uneori da, alteori s-ar putea să vezi că îi cad frunzele. Pot să vă spun aşa:
Cele mai rezistente plante la mine au fost palmieri Aerca şi Chamaedorea, dar şi Dieffenbachia (o plantă cu frunze verzi mari şi late, ascuţite în vârf). Acestea, dacă le ud la timp, nu se ofilesc şi nu se întâmplă nimic cu ele. La altele în schimb, depinde:
Schefflera pe care am luat-o eu, deşi era foarte frumoasă, a pierdut multe frunze şi nu am avut timp la momentul respectiv să fac ceva să se vindece.
Ficusul Benjamin pe care l-am luat s-a prins bine, dar la început (aşa cum am citit că este normal) şi-a pierdut cam 20% din frunze.
Limba Soacrei este şi ea destul de rezistentă dar cum spuneam, nu prea se găseşte.
Iedera pe care am luat-o este şi ea rezistentă, dar creşte cam lent pentru moment.

La unele dintre plante trebuie să le ştergi frunzele cu o cârpă udă.
Ca îngrăşământ poţi folosi ceva din comerţ sau ceva natural.
Dacă le uzi cu apă îmbogăţită cu Shungit (vezi articolele despre Shungit), ar trebui să crească mai repede.

În ceea ce priveşte lumina, mie îmi plac cele care nu necesită lumină directă, ci pot să stea şi într-o zonă unde lumina bate pieziş.

Vrei şi tu o plantă gata aranjată ca să îţi aducă bucurie şi armonie?

Dacă ţi-ar plăcea o plantă frumoasă şi bogată, binecuvântată în aşa fel încât să aducă bucurie şi prosperitate în casa în care e pusă, scrie-mi şi vedem ce putem face. Sau poate vrei să înveţi cum să faci ca plantele să fie cât mai sănătoase. De asemenea, este important să ştii unde în casă este bine să ţii plantele, întrucât în Feng Shui ele reprezintă un remediu autentic (potrivit scrierilor clasice) corespunzător elementului Lemn. Nu în orice zonă este bine să fie întărit elementul (energia de tip) Lemn. Despre toate acestea putem discuta într-o sesiune de consiliere, sau te pot îndruma în paralel cu cursurile dacă vom lucra împreună.

Subiecte

Vezi când scriu

Afli lucruri utile pentru tine și cei dragi și mă susții, ajutându-mă să-i ajut pe alții.

Vitalitate și remedii

Nu aș recomanda aceste remedii dacă nu aș fi convins că ele sunt un real ajutor în vindecare și regenerare.

Uleiurile esențiale de la Vivasan sunt cea mai avantajoasă alegere din categoria uleiurilor de calitate superioară, pentru uz intern, cu plantații supervizate.

Vezi articolele despre vitalitate