Cursuri și articole despre vindecare și echilibru

Prin tehnici esențiale și mici obiceiuri sănătoase, te vindeci în modul cel mai ușor și plăcut pentru tine.

Manual Reiki Usui

Acest manual, eu l-am scris acum mai mulţi ani ca inspiraţie pentru primele 2 persoane cărora le-am făcut iniţierea Reiki. Nu simt nevoia să îl actualizez întrucât unele lucruri pot fi înţelese mai uşor dacă vorbm faţă în faţă. Se mai pot spune multe despre folosirea tehnicilor Reiki mai uşor, mai plăcut şi cu mai multă eficienţă Dupa ce am studiat Reiki cu trei maestri diferiti, am ajuns la maestrul care m-a indrumat o perioada de aproximativ 2 ani si am inceput sa am rezultate mai bune in terapia facuta celor apropiati. Dar abia cand am intalnit-o pe maestra cu care studiez acum, care cunoaste stiinta spirituala din India, am aflat lucruri despre Reiki si Karuna pe care nimeni nu mi le mai spusese inainte. Datorita indrumarii ei am ajuns sa practic mult mai eficient, constant si cu placere si emisia energiei prin palme sa fie mult mai puternica.

De exemplu, în Reiki se spune, dar foarte mulţi practicanţi nu ştiu, că intenţia de vindecare de la început poate influenţa 80% din eficienţa tratamentului. Intenţia de vindecare se numeşte Mokunen. Multă lume începe tratamentul direct fără să îşi mai exprime (sub nicio formă) această intenţie de vindecare.

Dacă vreţi să continuaţi parcursul Reiki cu nivelul 3 sau cu Karuna Reiki, scrieţi-mi. La fel dacă vreţi să învăţaţi să folosiţi mantrele pentru a cultiva tot mai mult virtuţile, a primi ajutor dar şi ca să puteţi să-i ajutaţi mai eficient pe ceilalţi (sesiunea în care vorbm despre mantre ţi-o pot oferi în dar). În ceea ce priveşte cursurile mele săptămânale de Qigong, meditaţie şi respiraţie, ele includ şi tehnici înrudite cu Reiki, de exemplu un exerciţiu din practica japoneză HaDo (Calea Respiraţiei).

Introducere

Reiki este un sistem de autovindecare, terapie şi evoluţie spirituală readus în cunoaşterea oamenirii de către Mikao Usui în 1922. Energia Reiki este energia universală provenită direct de la Sursă, fiind o energie benefică şi nepolarizată, care acţionează mereu spre binele celui care o primeşte. Caracteristici acestui sistem sunt simplitatea şi detaşarea de rezultate, practicantul devenind un canal cât mai pur pentru energia Reiki. Abilitatea de a practica şi de a transmite Reiki, cât şi cea de a preda mai departe, se obţine în urma unei iniţieri. De obicei, iniţierea este însoţită şi de un curs teoretic, dar pentru a înţelege cu adevărat sistmul şi a integra cunoaşterea primită atât prin viu grai, cât şi prin iniţiere, este necesară multă practică individuală.

Specific Reiki este faptul că practicantul nu urmăreşte un anume efect atunci când practică, nu se implică cu energia proprie în terapie sau nici atunci când lucrează pentru sine. Energia Reiki este o energie inteligentă care echilibrează şi vindecă persoana care o primeşte în cel mai benefic mod cu putinţă, fiind dirijată de voinţa divină, care nu mereu corespunde dorinţele noastre de la nivel uman. De exemplu, o persoană care suferă de o afecţiune gravă şi primeşte Reiki poate să primească mai multă pace şi linişte sufletească şi conştientizarea cauzelor bolii, dar nu neapărat vindecarea din punct de vedere fizic. În multe cazuri însă, folosind doar energia Reiki se pot trata, în funcţie de nivelul practicantului, aproape toate sau chiar toate afecţiunile fizice şi emoţionale. Există câteva cazuri în care începătorii e bine evite să lucreze cu Reiki pur (pe care le vom menţiona mai jos), dar maeştrii care au pus bazele Reiki-ului au avut rezultate chiar şi în cazul afecţiunilor considerate incurabile de către medicina clasică.

Reiki este lumină, Reiki este iubire, Reiki este energie. Iubirea este forţa care leagă totul în acest univers. Lumina este un tip de energie foarte rafinat. Când lumina este mai condensată, devine energie. Deci energia polarizată (Ki, Chi sau Qi) este o energie mai densă. Materia sau corpul este o formă şi mai densă de energie, deci în esenţă tot lumină. Putem spune că există (începând de la nivelul cel mai rafinat) informaţie, energie şi materie, sau putem spune lumină, energie şi materie, sau Spirit, Suflet şi corp. Lumina acţionează la nivelul cel mai subtil, producând modificările cele mai benefice la nivelul structurii energetice, care la rândul lor conduc la modificări în structura biologică a corpului.

Acesta este avantajul când lucrezi cu lumină. Tu nu ştii exact cum să faci terapia. Când se acţionează direct asupra corpului, medicul trebuie să ştie exact ce trebuie să facă, existând sute de specializări. Diagnosticul este uneori îndelungat şi tratamentul ineficient până nu se descoperă diagnosticul corect.

Dacă se acţionează în structura energetică, precum în Qigong, nu este necesar să fim medici pentru a face asta, dar totuşi acţionând prea mult, sau în mod nepotrivit asupra unui organ sau unui centru energetic, putem să producem dezechilibre grave, deci e necesar să avem o experienţă solidă care se dobândeşte în ani sau zeci de ani de practică.

Dacă lucrăm însă cu lumină (aşa cum face Reiki, dar şi Qigong dacă intenţia noastră e să lucrăm doar cu lumină), nu există, în principiu, posibilitatea de a face rău.

Prin urmare, avantajul Reiki este că poate fi folosit de oricine pentru a se vindeca pe sine şi pe alţii. Energia condensată Chi folosită în Qigong poate vindeca mult mai repede, poate arde o tumoare sau poate sparge o cărămidă, dar nu poate fi folosită în terapie de către cineva care nu ştie ce face. Reiki în schimb poate fi folosit de orice persoană care a fost iniţiată şi cunoaşte tehnicile de lucru.

Reiki este mult mai mult decât un sistem de vindecare, fiind şi o cale de evoluţie şi de dobândire a cunoaşterii intuitive, de curăţare şi protecţie şi de conectarea mai profundă cu noi înşine şi cu universul.

Structura şi gradele Reiki

Sistemul cuprinde 3 grade (ultimul grad fiind predat în două etape în anumite şcoli)
1) Primul grad oferă posibilitatea de a transmite Reiki prin intermediul palmelor.
2) Al doilea grad oferă primele 3 simboluri Reiki, simbolul puterii, simbolul vindecării mental-emoţionale şi simbolul distanţei şi acordează practicanul mai profund la energia Reiki. Sunt oferite de asemenea o serie de tehnici de lucru specifice precum şi metoda de trimitere a luminii la distanţă.
3) Al treilea grad oferă simboluri mai puternice, accesul direct la Sursa universală şi abilitatea de a oferi mai departe sistemul prin iniţiere. Acest grad este împărţit de unii profesori în două, gradul 3 fiind considerat cel de Maestru-Practicant, iar gradul 4, cel de Maestru-Profesor.

Aşa cum este predat Reiki în lumea occidentală, profesorul poate decide să predea gradele pe rând sau să ofere de la prima iniţiere primele două grade şi apoi gradul 3 după o perioadă de minimum 21 de zile, în care este recomandat ca elevul să îşi facă auto-tratamentul zilnic. Există şi profesori care predau toate cele 3 grade dintr-o dată.

În mod tradiţional gradele se predau pe rând, oferindu-se mai multe acordaje pentru fiecare dintre ele şi necesitând o lungă perioadă de practică şi de meditaţie între fiecare nivel şi următorul. De asemenea, gradul de maestru nu era oferit cu lejeritate, el presupunând uneori ca elevul să ofere cam tot ce avea. A primi iniţierea în gradul al 3-lea era un angajament foarte serios din partea practicantului.

Iniţierea – o altă cale de a transmite învăţătura

Iniţierea Reiki este un proces prin care profesorul acordează elevul la energia Reiki, oferindu-i acestuia atât o scurtătură pentru accesarea energiei, cât şi o cunoaştere transmisă la nivel subtil. Iniţierea oferă de asemenea un punct de referinţă în ceea ce priveşte contactul cu energia Reiki. În mod tradiţional era recomandat ca elevul să primească cel puţin câteva şedinţe de terapie cu Reiki înainte să fie iniţiat, pentru a putea simţi mai întâi această energie. Iniţierea deschide de asemenea anumite canale energetice specifice şi presupune introducerea în structura energetică a unor simboluri cu ajutorul cărora practicantul va putea accesa mai uşor energia.
Nu este vorba de faptul că fără iniţiere nu am avea acces la energia Reiki – până la urmă nici fondatorul, Mikao Usui, nu a fost iniţiat de către un alt om în viaţă. Oricine poate invoca energia Reiki, precum şi alte energii – energia compasiunii, energia Cristică, energia lui Buddha sau a zeiţei compasiunii, Kwan Yin. Dar gradul în care avem acces la această energie depinde foarte mult de vibraţia noastră din acel moment (concept discutat în ultimul capitol), cu alte cuvinte, dacă ne simţim abătuţi, foarte obosiţi sau împrăştiaţi, s-ar putea să nu reuşim să invocăm o anumită energie. Prin iniţiere ni se oferă o scurtătură sau o cheie pentru accesarea energiei indiferent de starea noastră de moment.

Folosirea denumirii de “maestru” Reiki în loc de profesor / Sensei

Gradul a 3-lea din Reiki oferea în mod tradiţional titlul de profesor Reiki sau Sensei, “cel născut înaintea ta pe cale”. Astăzi în lumea occidentală se foloseşte preponderent termenul de “maestru” Reiki, cu toate că titlul poate fi obţinut într-o singură zi prin iniţierea în toate cele 3 grade, sau în 22 de zile dacă se face iniţierea în primele două grade şi apoi gradul 3 după 21 de zile. Este evident că este vorba doar de abilitatea de a preda mai departe, şi nu de atingerea măiestriei. Pentru a deveni un maestru de Qigong sau un maestru spiritual care poate îndruma pe cineva pe Cale până la iluminare sunt necesari zeci de ani de practică sau chiar vieţi. La fel şi pentru a atinge măiestria în lucrul cu energia Reiki este nevoie să lucrăm mult cu această energie şi să practicăm principiile Reiki.

La nivelul de maestru ne asumăm responsabilitatea de a face voia Divinităţii oricare ar fi ea şi primim procedura de iniţiere pentru a putea oferi sistemul mai departe. În esenţă, un maestru Reiki este cel care poate preda mai departe.

Simbolurile – chei pentru accesarea energiei

Simbolurile sunt chei pentru accesarea energiei. Pentru cei care nu sunt familiari cu ideea de simbol, vă puteţi gândi la simbolul creştin al Crucii, care nu este altceva decât un simbol care, prin convenţie, reprezintă energia Cristică şi invocarea susţinerii Cerului. Şi nu numai că reprezintă aceste lucruri, ci chiar invocă aceste lucruri în momentul în care îl facem cu intenţia clară şi puternică. Există simboluri apărute prin convenţie. Dacă ele sunt susţinute de un număr foarte mare de oameni, capătă putere prin apariţia unei conştiinţe de grup, numită “egregor”. Există egregorul creştinilor, egregorul budiştilor şi multe altele. Există şi simboluri care radiază prin însăşi forma lor, cum ar fi Floarea Vieţii – tiparul universal al Creaţiei, sau spirala. Există de asemenea simboluri care nu au apărut ca urmare a unei convenţii existente pe Pământ, şi care totuşi au putere. De exemplu, atunci când Dr. Mikao Usui a primit simbolurile Reiki pe muntele unde a ţinut postul de 21 de zile, încă nu exista un egregor de practicanţi Reiki în lume, pentru că el încă nu apucase să predea mai departe, şi totuşi simbolurile au funcţionat. Abia apoi el le-a transmis sistemul mai departe şi egregorul practicanţilor Reiki a devenit din ce în ce mai mare.

La un moment dat est eposibil să depăşim simbolurile. Sunt oameni care susţin că simbolurile limitează cumva energia întrucât reprezintă o vibraţie fixă, în timp ce energia evoluează. Fondatorul sistemului Shamballa, John Armitage, a început prin a face iniţieri în care oferea şi o serie de simboluri, după care a eliminat, la un moment dat, toate simbolurile, la sugestia ghidului spiritual sub îndrumarea căruia acest sistem a apărut. Explicaţiile sale pot fi ascultate pe internet, fiind disponibile diferite filmări şi înregistrări audio cu el.
Reiki utilizează la gradul al 2-lea 3 simboluri pentru putere, vindecare emoţională şi transmiterea energiei la distanţă, iar la gradul al 3-lea sunt primite o serie de alte simboluri de vibraţie mai mare, care lucrează pe chakrele inimii şi gâtului sau care accesează niveluri mai înalte ale energiei şi care sunt folosite în iniţieri.

Activarea simbolurilor

Pentru activarea simbolurilor, pentru început e bine să fie folosite metodele clasice de mai jos. Activarea unui simbol se poate face prin simpla intenţie în momentul în care am devenit familiari cu forma simbolului, cu toate semnificaţiile lui şi putem să-l vizualizăm instantaneu fără a sta să ne gândim. În momentul în care suntem capabili să ne focalizăm cu totul pe ideea de „putere”, de exemplu, nu mai trebuie să desenăm simbolul Cho Ku Rei. Până atunci însă, desenarea lui sau rostirea numelui este echivalentă cu a „ţipa” în Univers „pune puterea aici!”. Mulţi susţin că nu este nevoie de cuvintele din nicio limbă umană sau de simboluri pentru a putea comunica cu o entitate sau o conştiinţă de o inteligentă mult superioară. Totuşi, decât să nu facem nimic, este mai bine să comunicăm aşa cum putem. Poate că la un anumit nivel nu mai avem nevoie de cuvinte sau de simboluri, dar până atunci, e mai bine să comunicăm în limbajul la care avem noi acces şi treptat, prin practică şi experienţă, să învăţăm să o facem şi altfel.

Activarea simbolurilor în palme:

Se desenează simbolul de 3 ori în fiecare palmă, rostind numele de 3 ori şi apoi se bate din palme de 3 ori. Alternativ, se pot vizualiza simbolurile în întregime şi putem spune numele de 3 ori în gând.
Fiecare din simbolurile descrise mai jos poate fi activat în palme, de aceea nu voi mai menţiona pentru fiecare dintre ele acest lucru, fiind de la sine înţeles.

Activarea simbolurilor în alte moduri decât în palme se poate face prin:

Simbolurile nu trebuie folosite pe alte persoane decât cu acordul acestora. Chiar şi în scopul de a le face ceea ce considerăm noi a fi bine, se consideră o agresiune energetică şi se plăteşte ca atare. Totuşi, în cazul în care o persoană vine la noi şi ne cere ajutorul cu o problemă emoţională sau de sănătate, putem să folosim şi simbolurile fără să îi explicăm neapărat că vom începe să lucrăm cu energii. Dacă i-am explica toate aceste lucruri am putea să bulversăm acea persoană, dacă nu are cunoştinţe despre terapiile care folosesc energia şi lumina.

Cho Ku Rei – Simbolul Puterii (prescurtat CKR)
“Puterea Universului aici şi acum!”

Caracteristici:
este singurul simbol de gradul 2 care poate fi folosit de unul singur
amplifică efectul oricărui alt simbol
Atenţie: simbolul se bazează pe spirală, care este modul natural de mişcare a energiei! Prin urmare forma în sine produce anumite efecte, iar modul de desenare imprimă un anumit efect. Trebuie să desenaţi spirala cât mai circular, fără colţuri. Învăţăturile care spun că nu contează cum desenăm un simbol, ci doar intenţia, nu se aplică simbolului Cho Ku Rei potrivit învăţăturilor primite de mine. Fiecare mişcare a mâinii imprimă ceva.
Simbolul Cho Ku Rei are efect prin forma sa, pe lângă puterea căpătată prin convenţie şi prin forţa conştiinţei de grup care spune că, în sistemul Reiki Usui, Cho Ku Rei înseamnă „putere!”.

Funcţii:
deschide o poartă către energia Reiki acolo unde este aplicat
oferă protecţie în sensul că nu lasă să treacă energia negativă sau dăunătoare
simbolul poate fi folosit şi pentru a scoate energie dintr-un loc, pentru infecţii şi corzi

Posibile utilizări:
pentru a energiza o chakră, un organ, un cristal folosit în scop terapeutic, apa dintr-un pahar
pentru a curăţa mâncarea sau lichidele ce urmează a fi consumate
aplicat deasupra capului cuiva (în chakra a 8-a) sau pe frunte (chakra a 6-a) este echivalent cu o binecuvântare
aplicat între noi şi o altă persoană ne oferă protecţie, împiedicând transferul de informaţie şi energie nedorită
aplicat pe cer poate influenţa vremea
se recomandă aplicarea simbolului pe fiecare chakră ori de câte ori simţim nevoia de susţinere, înainte să facem terapie unei alte persoane sau când dorim să fim protejaţi
aplicat pe un obiect sau pe maşină (pe bord, deasupra şi pe laterale) oferă protecţie
pentru protejarea unui spaţiu (casă, birou, cabinet de terapie) se desenează pe pereţi, tavan şi podea

Sei He Ki – simbolul mental-emoţional (prescurtat SHK)
“Umanitatea şi divinitatea se unesc pentru a forma un întreg”

Caracteristici:
este un simbol superior ca vibraţie lui Cho Ku Rei dar se recomandă să fie folosit mereu împreună cu acesta pentru a fi protejaţi de un transfer mult prea mare şi necontrolat de energie şi informaţie

Funcţii:
deschidere (a unei chakre, a dimensiunilor, a punţilor de comunicare)
deschiderea porţii către subconştient
armonizare şi echilibrare mental-emoţională

Posibile utilizări:
se aplică pe fiecare chakră împreună cu Cho Ku Rei pentru a deschide chakrele
la fel înainte de a face tratament unei alte persoane, pe fiecare chakră a acesteia
se aplică împreună cu Cho Ku Rei între noi şi o altă persoană pentru a comunica mai uşor şi a ne armoniza cu acea persoană
se foloseşte împreună cu Cho Ku Rei şi Hon Sha Ze Sho Nen pentru conectarea la distanţă
se aplică dublu deasupra capului (desenat o dată normal şi o dată în oglindă) pentru armonizarea emisferelor cerebrale
este util în lucrul cu subconştientul şi cu emoţiile, pentru echilibrare şi liniştire, putând fi folosit în caz de tristeţe, furie, singurătate etc.

Hon Sha Ze Sho Nen – simbolul distanţei (prescurtat HSZSN)
“Divinitatea din mine salută divinitatea din tine. Nu există trecut, prezent, viitor”

Caracteristici:
se foloseşte împreună cu CKR şi SHK

Funcţii:
anulează distanţa şi timpul permiţând trimiterea luminii sau comunicarea la distanţă, în trecut şi în viitor

Posibile utilizări:
pentru a face tratament la distanţă unei alte persoane
pentru a ne conecta cu ghizii noştri spirituali
pentru a trimite lumină unei traume din trecutul nostru
pentru a ne trimite lumină nouă înşine pentru o situaţie punctuală din viitor (un examen, un curs, o discuţie de afaceri)
pentru a trimite lumină unui proiect care urmează a se desfăşura în timp sau pentru tot ce vom face în anul următor sau chiar pentru tot restul vieţii curente

Transmiterea energiei la distanţă şi în timp
Acum, după ce am vorbit de simbolul HSZSN (Hon Sha Ze Sho Nen), voi introduce şi metoda de transmitere a energiei la distanţă şi în timp, indiferent de scop (terapie la distanţă, vindecarea unei traume din trecut, etc.). Voi folosi alternativ expresiile “a trimite lumină” şi “a trimite energie”.

Se vor activa palmele cu simbolurile CKR, SHK şi HSZSN, la care putem adăuga şi alte simboluri cunoscute dacă dorim, apoi vom vizualiza între palme persoana căreia dorim să-i trimitem lumină sau situaţia asupra căreia vrem să lucrăm sau trauma din trecut pe care vrem să o vindecăm şi aşa mai departe.

Nu vom trimtie lumină altor persoane fără acordul acestora decât dacă ele ne-au cerut ajutorul, sau condiţionând să fie spre binele suprem al persoanei, iar dacă nu o primeşte, să se ducă acolo unde este mai multă nevoie în univers.

Shika Sei Ki
“Energia care se revarsă de la inimă la inimă”

Caracteristici:
de obicei se foloseşte numai pentru chakra inimii
atunci când este aplicat unei alte persoane putem prelua foarte uşor cam tot
ceea ce curăţăm sau vindecăm la acea persoană (tristeţe, furie, vinovăţie…)

Funcţii:
vindecarea chakrei inimii
vindecarea sufletului
poate fi folosit atunci când suferim de tristeţe, supărare, oboseală, traume emoţionale

Posibile utilizări:
se aplică pe chakra inimii, astfel: CKR, SHK, Shika-So, putându-se continua şi cu simbolul Harth din Karuna.

Shika So – Simbolul comunicări
Caracteristici:
de obicei se foloseşte numai pentru chakra gâtului, dar şi pentru situaţii

Funcţii:
înlesneşte comunicarea
vindecarea chakrei gâtului şi a blocajelor de comunicare şi exprimare
îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare şi a clarităţii mesajului transmis

Posibile utilizări:
se aplică pe chakra gâtului
se aplică între noi şi o altă persoană, însoţit de CKR şi SHK
se aplică pe proiectele Reiki sau se vizalizează în situaţiile în care dorim să transmitem un mesaj cât mai clar (online, în e-mailuri, la telefon, în publicitate, etc.), vizualizarea făcându-se de către fiecare cum simte
se foloseşte atunci când dorim să ne conectăm cu un aspect din noi (umbra, sufletul, partea creativă etc.)
se foloseşte pentru a comunica mai uşor cu orice entitate din univers (ghizi, îngeri, maeştri înălţaţi) cu care dorim să purtăm un dialog sau căreia vrem să-i cerem călăuzirea sau ajutorul
se foloseşte pentru a ne conecta de la distanţă cu o altă persoană pentru a comunica telepatic

Dai Ko Mio – simbolul de maestru (prescurtat DKM)
“Lăcaş al Marii Lumini Strălucitoare”

Caracteristici:
este un simbol de vibraţie foarte mare, aproximativ egală cu a Crucii sau a simbolului Om
deschide dimensiunile direct către Sursa universală de lumină

Funcţii:
deschide poarta direct către Sursă
umple cu lumină locul în care este aplicat

Posibile utilizări:
se aplică în centrul spaţiilor pe care vrem să le curăţăm (o cameră, o sală
de curs)
se poate vizualiza în centrul unei concentraţii de energie negativă pentru
a o sparge din interior (o infecţie de exemplu)
este folosit în iniţieri
după primirea simbolului Dai Ko Mio putem să începem activarea palmelor
cu acest simbol

Dai Ko Mio Tibetan

Este similar, fiind foarte util în cazul în care o chakră nu se deschide cu celelalte simboluri. Se foloseşte în iniţieri şi în Reiju (sintonia de vindecare).

Meditaţia în mişcare cu Dai Ko Mio
Este o meditaţie specifică Reiki de curăţare a câmpurilor şi creştere a vibraţiei personale.
Se face cu faţa spre fereastră sau spre Est.
Se activează palmele cu DKM şi CKR.
Se activează CKR pe fiecare chakră.
Se desenează DKM în faţă la circa o lungime de braţ, în dreptul pieptului. Apoi, cu ambele palme, luăm lumina ce vine din dimeniunea deschisă de simbol, le ridicăm în sus şi apoi le coborân pe laterale ca şi cum am peria câmpurile din jurul nostru cu palmele îndreptate spre exterior, aducându-le jos în dreptul chakrei a 2-a ca şi cum am ţine între ele toată energia negativă acumulată. Acest lucru se face de 3 ori în total, doar că la final aruncăm aruncăm energia negativă acumulată în dreptul chakrei 2 în dimensiunea imediat următoare, însoţind gestul de o expiraţie puternică pe gură. Apoi spunem de 3 ori: Îmi declar prezenţa divină aici pe pământ!

Şarpele de Foc

Caracteristici:
este folosit mai ales în iniţieri şi sintonii de vindecare
reprezintă şarpele adormit încolăcit la baza coloanei vertebrale

Funcţii:
poate stăpâni spiritele focului
conectează şi deschide chakrele
deschide drumurile şi înlătură blocajele
linişteşte persoanele agitate sau violente

Utilizări:
pentru a deschide drumurile către o destinaţie, cu voia lui Dumnezeu, se vizializează simbolul parcurgând drumul înaintea noastră sau se proiectează urmat de CKR, SHK, HSZSN, DKM
se poate trimite pe deasupra capului unor persoane pentru a le linişti (acest lucru constând într-o încălcare a liberului arbitru dacă nu o facem pentru a ne proteja); el poate calma o mulţime violentă
se vizlizează rotindu-se în jurul nostru la nivelul şoldului dacă suntem afectaţi de spiritele focului, întrucât acestea îl vor urma şi astfel vom scăpa de agresiunea lor
se foloseşte pe partea anterioară a corpului pentru a induce o stare de linişte interioară
se foloseşte în iniţieri şi în terapie, pe spatele corpului, cu spirala centrată în chakra a 2-a, făcând persoana mai receptivă la energiile pe care le va primi şi ajutând la împământare şi la eliminarea energiilor negative
se poate folosi în frunte în dreptul celui de-al treilea ochi ca protecţie împotriva hipnotizatorilor

Dragonul de Foc

Caracteristici:
se foloseşte în iniţieri şi sintonii de vindecare

Funcţii:
tratarea problemelor de spate, transformarea răului în bine
aliniază chakrele şi aduce câmpurile în poziţia lor normală

Posibile utilizări:
se aplică pe spatele pentru a trata dureri de spate sau probleme cu coloana vertebrală, precum şi în cazul de dureri menstruale
poate transforma răul pe care ni-l face cineva în bine

Raku

Funcţii:
tăierea corzilor
ajută la împămânatare, deschiderea meridianelor energetice

Posibile utilizări:
Se foloseşte pentru tăierea corzilor între noi şi alte persoane
Se foloseşte după iniţieri pentru tăierea legăturilor între maestru şi elev
Se foloseşte în terapie pentru tăierea corzilor care-i fac rău persoanei, în măsura în care considerăm că este cazul să intervenim, intenţionând să facem totul doar cu Voia Divină
Poate fi folosit şi pentru a aduce energia (sau sinele întrupat) al persoanei respective înapoi în corp după proiecţii astrale, meditaţii sau atunci când persoana nu este centrată, este „plecată” altundeva. Acest lucru se face vizualizând simbolul venind ca un fulger de sus şi înfigându-se în chakra a 2-a sau desenând simbolul în aer cu aceeaşi intenţie.

Autotratamentul

Unul din principalele aspecte ale practicii Reiki este autotratamentul. Prin punerea palmelor pe orice loc din corp şi având intenţia de a începe, putem să ne transmitem singuri această energie vindecătoare. Este recomandat ca în primele 21 de zile după primirea iniţierii să ne facem auto-tratamentul zilnic petrecând cam 5 minute pe fiecare poziţie dintr-o serie de poziţii clasice (mâinile deasupra ochilor, apoi pe cap, gât, zona pieptului, zona abdomenului şi aşa mai departe). La gradul 1 de obicei nu se primesc simboluri dar putem primi măcar simbolul CKR, caz în care îl putem folosi pentru a ne activa palmele şi a ne curăţa şi energiza fiecare chakră.

După învăţarea lucrului cu simolurile (gradele 2 şi 3) ne vom activa palmele cu simbolurile CKR, SHK şi DKM, sau dacă simţim că nu mai este nevoie doar vom spune în gând „activez energia Reiki” sau pur şi simplu vom avea intenţia de a ne face auto-tratament.

Putem începe auto-tratamentul prin vizualizarea sau desenarea simbolurilor CKR, SHK şi DKM pe fiecare chakră pentru a le curăţa şi energiza.

Apoi putem folosi Şarpele de Foc pe partea din spate a corpului, cu spirala centrată în chakra a 2-a, pentru a ne aduce energia în corp. Putem folosi de asemenea Dragonul de Foc pe partea din faţă pentru a ne alinia chakrele.
Putem folosi simbolul Raku pentru a tăia corzile care simţim că ne fac rău sau ne secătuiesc de energie.
Pentru că vindecarea sufletului este unul din principalele aspecte ale vindecării, putem să ne imaginăm că trimitem lumină sufletului nostru activându-ne palmele ca pentru tratamentul oferit la distanţă altor persoane (cu CKR, SHK, HSZSN şi DKM), intenţionând ca el să fie refăcut şi reîntregit.

Pe chakra gâtului putem folosi simbolul Shika So, iar pe chakra inimii Shika Sei Ki precedate de CKR şi SHK.

Terapia Reiki oferită altor persoane

Reiki este o metodă de tratament holitic practicată inclusiv în unele spitale din Japonia, fiind o metodă minunată de terapie chiar pentru afecţiuni fizice serioase. Pentru a face tratament Reiki altei persoane este esenţial să fim detaşaţi, adică să nu avem o agendă proprie pentru că altfel ne vom implica cu propria noastră energie şi nu vom mai face Reiki. Este suficientă punerea palmelor pe corpul persoanei sau menţinerea lor la o mică distanţă şi exprimarea intenţiei detaşate de a transmite această energie persoanei pentru ca lucrurile să se întâmple de la sine.

Este bine să începem prin cărăţarea acelei persoane şi prin deschiderea şi energizarea fiecărei chakre cu CKR şi SHK.

Pe chakra gâtului putem folosi simbolul Shika So, iar pe chakra inimii Shika Sei Ki precedate de CKR şi SHK.
Mai există o procedură care se poate realiza în tratamentul unor infecţii, tumori sau probleme mai grave care presupun energie negativă concentrată într-un anumit loc. Metoda este numită chirurgia PSI şi presupune prelungirea degetelor energetice pentru a extrage cu ajutorul lor energia negativă dintr-un loc, după care este necesar să fie şi refăcute câmpurile în acel loc.

Mai multe despre tratamentul altor pesoane este bine să discutăm cu instructorul nostru, care la rândul său ne poate recomanda resurse utile sau terapeuţi care lucează zilnic cu oameni bolnavi şi au rezultate reale, de la care putem să învăţăm.

Terapia la distanţă

Pentru terapia la distanţă există patru metode:

Metoda distanţei: vom proceda ca la transmiterea energiei la distanţă, şi ne vom imagina persoana între palme.
Metoda vizualizării persoanei: ne vom imagina persoana stând pe un scaun ca şi cum ar fi fizic lângă noi.
Metoda “ursuleţului”: nu râdeţi – mintea agitată a multora este cea care are nevoie de astfel de ancore. Plua un model fizic pentru că orice acţiune mentală poate fi adusă mai uşor în concret dacă implicăm şi un element material în ceea ce facem, deci putem folosi un ursuleţ sau orice altceva şi ne vom imagina că este persoana căreia îi facem terapie.
Metoda fotografiei: vom transmite energia unei fotografii a persoanei (să nu fie o fotografie de grup). Putem desena pe spatele ei simbolurile şi putem scrie o afirmaţie pozitivă înainte de asta.
Se înţelege de la sine că, pentru a face terapia la distanţă, ne puten conecta cu acea persoană cu CKR, SHK şi HSZSN.

Situaţii şi aspecte din viaţa personală

Energia mai poate fi transmisă de asemenea către situaţii abstracte. Vom proceda la fel ca în cazul tratamentului la distanţă, vizualizând de data aceasta nu o persoană, ci o situaţie din viaţă între palme. Putem activa palmele cu ajutorul simbolurilor sau putem intenţiona pur şi simplu să transmitem energie acelei situaţii. Pot fi astfel rezolvate conflicte în relaţii, pot fi găsite soluţii creative pentru ceea ce ne dorim să realizăm în viaţă sau putem vindeca în acest fel cauzele necunoscute ale unei afecţiuni.

Trimiterea energiei în trecut şi în viitor

Cu simbolul HSZSN putem trimite lumina şi în trecut sau în viitor.

Trimiterea luminii în trecut nu schimbă trecutul, dar poate schimba urmările unei situaţii sau poate vindeca trauma emoţională produsă de un eveniment, ajutându-ne să ne recuperăm energia blocată în trecut sau bucăţile de suflet rămase acolo. Reîntregirea sufletului este cel mai important aspect al vindecării.

Când trimitem energie în trecut este bine să începem cu 5 minute, pentru a nu debloca o cantitate prea mare de energie din trecut, căci altfel putem să dăm naştere unui adevărat haos în viaţa noastră din prezent. Dacă vedem că ceea ce se întâmplă este posibil de gestionat, sau dacă vedem că nu se întâmplă nimic, putem să mărim uşor durata de trimitere a luminii în trecut. Putem să trimitem lumină pentru un singur eveniment sau pentru toate evenimentele de un anumit gen, de exemplu toate situaţiile când am interacţionat cu o anumită persoană, sau toate situaţiile care ne-au rănit într-o anumită perioadă din copilărie sau în timpul petrecut într-o anumită instituţie sau la un anumit serviciu.

Trimiterea luminii în viitor are rolul de a ne oferi susţinere într-o situaţie din viitor în care s-ar putea să nu fim la fel de conştienţi de noi înşine şi de faptul că putem folosi cunoaşerea în favoarea noastră. Poţi să foloseşti Reiki în timpul unui interviu de angajare pentru a-ţi stăpâni emoţiile şi a comunica mai clar, dar uneori poate fi mai uşor să îţi trimiţi dinainte lumină pentru momentul acelui interviu, de acasă, unde te poţi linişti mai uşor şi poţi fi un canal mai curat pentru energia Reiki.

Proiectele Reiki

Pentru a obţine ceva ce avem nevoie, adică a face să se manifeste o intenţie în plan fizic (sau a „manifesta” un lucru, cum se spune în cercurile spirituale), putem fie să trimitem zilnic lumină pentru acel ceva, fie să creăm un proiect Reiki. Pentru aceasta vom scrie pe o foaie ceea ce ne dorim, formulând totul la prezent, cât mai specific şi condiţionând să fie totul în acord cu legile divine, iar pe spate vom desena toate simbolurile cunoscute pe care le considerăm potrivite (cel puţin CKR, SHK, HSZSN) şi le vom activa desenându-le cu degetul de 3 ori şi rostind numele de 3 ori, după care vom ţine foaia între palme şi îi vom trimite lumină cam 10-15 minute pe zi.

Alte aplicaţii Reiki: curăţare, încărcare, protecţie şi cunoaştere

După cum am vorbit în ultimele două capitole, Reiki este folosit atât pentru a ne curăţa pe noi înşine de energia negativă cât şi pentru a oferi curăţare energetică altor persoane înainte de a le face terapie. Acum ne vom axa pe ideea de curăţare în toate celelalte aspecte ale ei: curăţarea unui spaţiu, a hranei şi a apei, curăţarea unui obiect personal, etc.

Prin Reiki se pot curăţa locuinţa, biroul şi alte locuri unde vom avea o activitate importantă. Se pot curăţa de asemenea obiecte şi unelte, maşina personală, cristalele cu care lucrăm, şi se poate curăţa hrana şi apa pe care o consumăm.

Curăţarea presupune ca şi în cazul persoanelor, înlăturarea energiei negative (adică dăunătoare sănătăţii omului, sau energie care blochează sau împiedică libertatea omului), pentru că energia nu este nici bună nici rea în sine. Energia negativă poate fi de asemenea transformată în lumină.
Este foarte important să ne curăţăm locuinţa, însă nu este totdeauna bine să curăţăm un spaţiu în care locuiesc alte persoane, mai ales dacă nu ni s-a cerut acest lucru, întrucât nu ştim ce se află acolo şi este posibil să intervenim în viaţa unor persoane care nu vor fi foarte mulţumite de acest lucru, sau putem pur şi simplu să preluăm foarte mult din energiile negative pe care le curăţăm.

Metode de curăţare a spaţiilor:

Mai ales înainte să oferiţi tratamente sau iniţieri Reiki, vă recomand următoarele:
Se va începe cu centrul camerei proiectând sau desenând simbolurile CKR, SHK, DKM şi un simbol care conectează la cel mai înalt nivel, care poate fi crucea de lumină.
Dacă aţi primit iniţierile Karuna puteţi folosi simbolurile OM şi Harth şi în tavan, Shanti, pentru a umple întreaga cameră cu energia păcii.
Putem proiecta mental simbolul CKR pe fiecare perete, pe tavan şi pe podea, precum şi în colţurile încăperii
Vă recomand să folosiţi şi o muzică ce linişteşte şi relaxează – altfel, pacienţii sau cursanţii s-ar putea să fie foarte agitaţi şi să se saboteze singuri, punând 1000 de întrebări care nu au nicio legătură cu motivul pentru care au venit acolo, şi să nu vă mai lase timpul necesar să îi ajutaţi.
Putem lăsa să ardă un beţişor parfumat atunci când nu suntem în cameră, lăsând geamurile deschise
Putem spune rugăciuni sau invoca orice entităţi sau energii considerăm potrivit
Pentru a curăţa mâncarea, putem proiecta simbolurile CKR, SHK şi DKM asupra ei, putem vizualiza lumina curgând de sus sau putem menţine palmele câteva minute deasupra mâncării. La fel şi cu apa. Mai putem de asemenea să le binecuvântăm.

Deschidera unui con de lumină pentru curăţare şi protecţie, care va funcţiona un anumit timp, în funcţie de puterea noastră, se face vizalizând simbolurile CKR, SHK, HSZSN, DKM deasupra unui lucru, unei persoane sau a unei camere şi vizualizând un con de lumină care se formează şi lumina începând să curgă.

Poţi să încarci diferite obiecte cu Reiki. Încărcarea presupune energizarea unui obiect în scop terapeutic sau pentru protecţie, încărcarea unei camere cu energie pozitivă sau energizearea oricărui lucru pentru orice scop dorim noi.

Poţi folosi Reiki pentru protecţie. Aceasta presupune împiedicarea energiei dăunătoare şi a influenţelor intruzive să intre într-un spaţiu sau în câmpurile noastre. Ne putem proteja energetic sau chair faţă de atacuri fizice în funcţie de puterea şi vibraţia noastră. Indiferent de ce anume dorim să ne protejăm, strict prin Reiki Usui metoda este folosirea simbolului CKR vizualizându-l mental între noi şi reprezentarea mentală pe care o avem despre ceea ce ne ameninţă (un agresor, radiaţii, gândurile negative ale celorlalţi, transferul de energie între noi şi cel căruia îi facem terapie, etc.). El se poate desena sau vizualiza de exemplu pe chakra 3 sau pe toate chakrele, sau înalt cât întregul corp în faţă şi în spate. Pe chakra a 3-a putem folosi, desigur, şi SHK şi DKM pentru a o energiza. Raku poate fi folosit pentru a tăia corzile între noi şi un atacator, după care ne putem proteja mai uşor. Merită amintit tot aici şi simbolul Şarpele de Foc care poate fi folosit în calmarea persoanelor agitate, mai ales dacă suntem în pericol şi o facem pentru a ne apăra.

Cu Reiki îţi poţi mări capacitatea de cunoaştere. Cunoaştereaeste un alt aspect care poate fi îmbunătăţit cu ajutorul Reiki. Folosirea simbolurilor şi a energiei ne poate ajuta să obţinem informaţii, putând de exemplu să trimitem lumină către autorul unei cărţi pentru a înţelege mai bine ce a vrut să transmită, sau putem să folosim simbolurile pentru a ne conecta mai bine cu sinele nostru sau cu conştiinţa de grup a artiştilor sau a terapeuţilor de exemplu, sau cu ghizii noştri.

Importanţa vibraţiei personale

Vibraţia personală indică frecvenţa la care vibrează energia noastră şi o puteţi asocia cu ideea de putere în sensul că, în plan energetic, cu cât vibraţia cuiva este mai mare, cu atât acea persoană va avea mai multă putere pentru a face ceva (a curăţa un spaţiu, a se apăra de un atac energetic, a trata o afecţiune fără a se îmbolnăvi el însuşi, etc.). Vibraţia noastră, alături de cantitatea de energie pe care o avem, influenţează cam tot ce ni se întâmplă – ce înţelegem, ce observăm, ce vedem, starea noastră emoţională şi cât de uşor emoţiile celorlalţi şi influenţele energetice din exterior pătrund în noi. Dacă vrem să fim protejaţi şi independenţi vibraţia noastră trebuie să fie cât mai mare.

Deşi poate părea un clişeu new-age, e foarte important să înţelegem că tot ceea ce mâncăm, bem, respirăm şi mediul în care stăm ne influenţează vibraţia. Adică faptul că mănânci mâncare procesată, bei cafea sau stai într-un mediu cu energie negativă şi nu faci nimic pentru a îţi ridica vibraţia, poate face ca tu să nu îţi dai seama ce vrei să faci în viaţă, să nu înţelegi ceea ce citeşti într-o carte, să înveţi lucruri dar să nu poţi să le aplici şi aşa mai departe. Poţi să te simţi lipsit de chef şi să simţi că lumea e tristă şi viaţa nu are rost pentru simplul fapt că bei prea multă cafea şi lucrezi într-un mediu cu oameni supăraţi şi stresaţi, şi nu faci lucruri care să contrabalanseze acest lucru.

Modalităţi de ridicare a vibraţiei:

Nu pot să accentuez suficient faptul că vibraţia noastră influenţează tot ce ni se întâmplă. Dacă nu înţelegem ceva, dacă totul ni se pare un haos sau dacă ne simţim rău sau vai de capul nostru, este necesar să ne ridicăm vibraţia, şi abia apoi vom putea înţelege ce se întâmplă. La o vibraţie mai mică o situaţie poate să ni se pară disperată şi să ne simţim copleşiţi, iar dacă ne ridicăm vibraţia lucrurile pot să pară dintr-o dată mult mai simple şi mai clare, totul devenind luminos şi colorat. Dacă nu înţelegi un lucru, o carte sau o metodă de vindecare, ridică-ţi vibraţia şi ai să vezi că vei înţelege! Şi tot tu eşti, doar că vibraţia ta, crescând, îţi va face accesibilă acea cunoaştere.

Câteva precizări practice

Poziţiile pentru auto-tratament s-au discutat la curs şi la cerere pot trimite materiale ajutătoare.
Modalitatea de iniţiere a altor persoane şi de realizare a sintoniei de vindecare (Reiju) o voi oferi la cerere.
Vă stau la dispoziţie dacă aveţi întrebări despre vindecare sau doriţi să faceţi terapie altor persoane.

Sfaturi de încheiere

Pentru a practica Reiki (şi nu altceva), condiţia este să fim detaşaţi. Dacă eşti îngrijorat pentru cineva şi îi faci terapie, să nu te miri dacă preiei problemele lui sau chiar te îmbolnăveşti. Când faci terapie Reiki scopul tău nu este să vindeci sau să rezolvi problema! Scopul tău e să fii un canal perfect pentru energia provenită de la Sursă. Atât.

Fără iniţiere majoritatea oamenilor, deşi ar putea accesa energia, în practică s-ar putea să nu poată. După iniţiere, în mod normal ai acces la această energie oricând, dar asta nu înseamnă că o şi foloseşti. Dacă eşti obosit sau nervos sau eşti înverşunat pentru a obţine un anumit rezultat pentru că aşa vrei tu, sau dacă nu ai răbdare, s-ar putea să nu accesezi cu adevărat energia Reiki, chiar dacă stai 20 de secunde şi aplici simboluri sau îţi pui palmele pe o zonă. Doreşte-ţi ca practisca Reiki să funcţioneze cu adevărat pentru tine, să nu fie doar imaginaţie.

Dacă ceva nu funcţionează, fă altceva. Dacă simţi că nu curge energia, mai încearcă, spune o rugăciune, bate din palme şi scutură-le, foloseşte o picătură de ulei esenţial şi inspiră vaporii, fă un duş – nu sta! Dacă procedezi corect, dacă ai răbdare şi eşti detaşat, nu are cum să nu funcţioneze.

A şti calea nu e tot una cu a merge pe cale. Dacă ai primit iniţierea de la mine personal, acum eşti practicant Reiki şi ai acces la această energie. Dacă simţi că îţi este de ajutor, foloseşte-o!

Pace, lumină şi iubire!

Subiecte

Vezi când scriu

Afli lucruri utile pentru tine și cei dragi și mă susții, ajutându-mă să-i ajut pe alții.

Vitalitate și remedii

Nu aș recomanda aceste remedii dacă nu aș fi convins că ele sunt un real ajutor în vindecare și regenerare.

Uleiurile esențiale de la Vivasan sunt cea mai avantajoasă alegere din categoria uleiurilor de calitate superioară, pentru uz intern, cu plantații supervizate.

Vezi articolele despre vitalitate